College Midden-Groningen neemt nog geen maatregelen verkeersoverlast Hoofdstraat

De gemeente Midden-Groningen wil niet op korte termijn maatregelen treffen tegen verkeersoverlast in de Hoofdstraat in Noordbroek. Aanwonenden klagen hierover al jaren. O.a. het zware landbouwverkeer heeft dusdanige proporties aangenomen dat het absoluut onaanvaardbaar is om dit nog langer te accepteren. 
Normale waarden
De gemeente vindt dat de verkeersintensiteit en snelheid op de Hoofdstraat relatief normale waarden hebben, zoals die in vergelijkbare woonkernen voorkomen. Ze realiseert zich dat het aandeel landbouwverkeer sterk kan variëren per maand of per week en dat in die intensieve perioden dat tot ernstig ongenoegen leidt voor bewoners van de Hoofdstraat.

Voltooien
Midden-Groningen wil op middellange termijn de 30 kilometerzone in het dorp voltooien.

Monstervoertuigen
Volgens de aanwonenden rijdt het landbouwverkeer (monstervoertuigen, alleen de wielen al zijn 2 meter hoog en de aanhangende wagens zijn hoger dan de dakgoten) met een snelheid van 50 kilometer of soms nog harder door de straat.

Kleine aardbevingl 
Wat de snelheid betreft, valt het volgens de gemeente wel mee. Uit de gemeentelijke telcijfers blijkt dat de snelheid 40 kilometer per uur is (in de 30 kilometerzone). "Dat is een acceptabele waarde", aldus de gemeente. Op delen van de Hoofdstraat waar 50 kilometer mag worden gereden, wordt niet te hard (49 tot 50 kilometer) gereden. Metingen van de provincie Groningen komen uit op 51 tot 52 kilometer.

Geklokt
Een snelheidscontrole van de politie - nabij de Lijwiekstee - leverde op 18 oktober het volgende op: 1 landbouwvoertuig is geklokt op een snelheid van 33 kilometer per uur. Zo'n voertuig mag hier 25 kilometer per uur. Onbekend is of deze bestuurder ook is beboet. De hoogst gemeten snelheid was 54 kilometer.

Tellingen
Ook zijn tellingen verricht. Op de Hoofdstraat tussen Slochterstraat en Pastorieweg rijden per etmaal in beide richtingen in totaal 1.600 tot 1.900 motorvoertuigen. Dat is inclusief landbouwverkeer. En tussen de School- en Slochterstraat rijden volgens tellingen van de gemeente 1.600 tot 2.300 motorvoertuigen per etmaal in beide richtingen.

Vergelijkbaar
Voor het dorp Noordbroek met ongeveer 2.000 inwoners geeft dat een indicatie dat de intensiteit een normale waarde is voor een vergelijkbare dorpskern.

Landbouwritten
Op de Hoofdstraat rijden per jaar 4.400 landbouw gerelateerde ritten. Dat komt neer op 12 ritten per dag. Ook rijden nog 7.800 landbouw gerelateerde ritten (melk- en mesttransporten) per jaar door de Hoofdstraat.

 

 Bron: Menterinfo.nl

 

 

Agenda

zo ma di wo do vr za
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31