Wet Maatschappelijke ondersteuning

IEDEREEN, jong en oud, kan op zeker moment te maken krijgen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Denk hierbij maar aan het aanvragen van voorzieningen, zoals woningaanpassing, een scootmobiel of verzorging, danwel hulp in de huishouding. Allemaal zaken die voorheen vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) werden geregeld, maar nu worden overgeheveld naar de WMO. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente.

De consulenten van het WMO loket geven informatie en advies over mogelijke oplossingen. De WMO consulent bespreekt in een zogeheten “keukentafelgesprek” bij u thuis welke behoeftes er zijn als iemand een probleem voorlegt en hoe deze het beste kan worden opgelost. Het is niet verstandig om geheel onvoorbereid het WMO traject in te gaan. Het is namelijk heel belangrijk om vooraf goed na te denken over uw eigen situatie. Wat is er precies aan de hand? Waarmee wil ik worden geholpen? Maar ook; wat kan ik zelf en wat kan mijn familie doen om mij te ondersteunen? Hoe beter de voorbereiding, hoe kleiner de kans dat u tijdens het gesprek met de WMO consulent voor verrassingen komt te staan. Dit is best wel belangrijk omdat, anders dan in het verleden, niet naar een standaardoplossing maar naar een meer op u toegesneden oplossing wordt gezocht. Anders gezegd, daar waar u voorheen automatisch recht had op een bepaalde voorziening, wordt nu eerst gekeken naar andere oplossingen.

Om u bij uw voorbereiding te ondersteunen hebben de Chronisch Zieken Gehandicaptenraad Nederland, de CSO (waarin ook de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden is vertegenwoordigd) en Versterking Cliënten Positie in samenwerking met MEE Nederland, een brochure ontwikkeld, waarin een vragenlijst en tips zijn opgenomen. De brochure is via deze website te downloaden.

Tenslotte nog een tip: vraag iemand uit uw omgeving mee om aanwezig te zijn bij het gesprek met de WMO consulent van de gemeente, of dat gesprek nou  bij u thuis is of in het gemeentehuis. Dat kan natuurlijk uw vertrouwenspersoon zijn, maar ook een familielid of bekende. Het kan ook iemand zijn die veel van het onderwerp af weet, zoals een vrijwillige ouderenadviseur.

Agenda

zo ma di wo do vr za
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30