Buurt WhatsApp voor een veilige en leefbare woonomgeving.

WhattsApp is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhattsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen. Een BuurtWahattsApp is een WhattsApp groep waarmee buurtbewoners verdachte situaties in hun straat kunnen signaleren en delen. Het is een burgerinitiatief en dient als een moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van een BuurtWhattsApp is het zorgen voor meer ogen en oren in de straat of buurt en biedt de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen.
Als je deelneemt aan een WhattsApp groep in jouw buurt of straat kun je berichten krijgen van je eigen buurtbewoners als ze iets niet vertrouwen, of je kunt zelf anderen informeren door een bericht te plaatsen. Vergeet nooit om bij verdachte situaties 112 (spoed) of 0900 88 44 te bellen! In principe zou het zo moeten zijn dat de WhattsApp groep "slapende" is. Maar mocht je iets merken of zien dan bel je eerst 112 en meld dan in de WhattsApp groep het voorval. Ook dat 112 als is gebeld!! (voor het geval dat iedereen gaat bellen)

Wat wel en wat niet melden in de App?
Als je getuige ben van een misdrijf maar ook zaken als auto/woninginbraak, diefstal, vandalisme enzovoort. Ook andere zaken waarbij je snel hulp van buren wenst m.b.t. bedreigde of spoedeisendesituaties. Uiteraard ook bij verniste kinderen of personen. Of als er sprake is van directe intimidatie en/of bedreiging.

Wat niet in de App?
Gezelligheidsberichten, welkomstberichten of toewensingen, berichten over activiteiten of buurtfeestjes, weggelopen dieren of uitval van water, gas of elektriciteit. Maar ook niet een verkeersongeluk met alleen blikschade, tenzij er sprake is van een misdrijf zoals bijvoorbeeld doorrijden na een ongeval met letsel.

Beheerders (liefst 2) nemen het voortouw in een WhattsAppgroep een groep aan te maken en alle nieuwe deelnemers met hun telefoonnummer toe  te voegen. Er zal dus aan de voorkant tijdens de werving iemand het voortouw moeten nemen om de lijst met deelnemers bij te houden. Per buurt of straat is er 1 beheerder die ook deelneemt aan de WhattsAppr groepen van de Regiegroep. (een overkoepelend WhattsApp groep met beheerders uit andere wijken of straten) Dit in geval van bijvoorbeeld als een verdacht persoon van de ene buurt of straat "oversteekt".  De beheerder kan dit dan melden aan de Regiegroep.

Rol van de wijkagent/gemeente Menterwolde.
De wijkagent zit niet zelf in een WhattsApp groep. De politie komt alleen in actie als er een meldig is gedaan. Echter  de gemeente Menterwolde staat wel middels de WhattsApp regiegroep in contact met de wijkagent van het gebied waardoor snel ingeschakeld kan worden als dit nodig is. De wijkagent is vooral ook actief in het opzetten van de verschillende WhattsApp groepen. In een straat of buurt wordt daarna met borden en stickers aangegeven dat in debuurt WhattsApp groep actief is.

Wat wil de Dorpsraad Noordbroek?
De Dorpsraad Noordbroek wil graag ondersteunen bij het opzetten van de WhattsApp groepen. Zij vindt het belangrijk dat een veilige en leefbare woonomgeving gewoon is. 

De eerste bijeenkomst met (aspirant) beheerders en overige belangstellenden heeft op 8 mei j.l. inmiddels plaatsgevonden. Hier gaf Simon Redmeyer, wijkagent Noordbroek, de nodige uitleg en werden voorlopige indelingen gemaakt m.b.t. straten en wijken in Noordbroek. Binnenkort komen beheerders weer bij elkaar om zaken definitief af te stemmen.  Wilt u zich aamelden als beheerder of deelnemer in en WhatsApp groep? U kunt hiervoor ook een mail sturen naar informatiepuntnoordbroek@gail.com 
 

Voor nog meer meer informatie kunt u ook kijken op de landelijke site:  www.wabp.nl

 

Agenda

zo ma di wo do vr za
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29